Powered by Blogger.
RSS

LAPARKAN CREAM PUFF YANG GEBU?


LAPARKAN CREAM PUFF YANG GEBU?

" Sis, tq sangat2, creampuff terbaik. Majlis waktu petang; tapi, cream puff masih menten gebu. Inti plak, penuh satu creampuff; budak-budak suka sangat. Insyaa Allah, ada rezeki lain kali nak repeat order" - Syarhah Sungai way pj

==========
CREAM PUFF
==========
-BUTTER BERKUALITI. Creampuff tidak berminyak dan menten gebu sampai petang.

- HOMEMADE FILLING. Menggunakan pastry cream bukan custard biasa. Makan time sejuk2 rasa macam makan ice cream. Dan tidak cepat basi walaupun di biarkan pada suhu bilik.

- SIZE BESAR. Cream puff bersize besar, skali ngap penuh mulut. Inti plak,time kunyah sampai terkeluar di tepi bibir.

🍭 WHATSAPP " creampuff gebu " +60133334973

🍭 KLIK "LIKE" @ " SHARE", mana tahu ada kengkawan tgh cari desert,boleh tumpang sekaki.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

10 MANFAAT BUAH TOMATO UNTUK KECANTIKAN


" 10 MANFAAT BUAH TOMATO UNTUK KECANTIKAN " 

1.) MENGHALUSKAN WAJAH.

⏩ CARANYA;
* Peras buah tomat yg berwarna merah tua
* Oleskan airnya kewajah setiap hari
* Bisa jg dgn mengoleskan tomat yg telah di iris kewajah secara berulang - ulang.

2.) MENJADIKAN KULIT LEBIH BERCAHAYA.

⏩ CARANYA : 

* Buat pasta dr tomat & madu
* Oleskan pd wajah setiap hr selama 15 menit.
* Pasta boleh dioleskan pd bagian tubuh yg diinginkan.

3.) MENGECILKAN PORI - PORI YG BESAR.

⏩ CARANYA ; 
* Ambil 1 sdm jus tomat Segar
* Tambahkan 2-4 tetes air jeruk nipis segar
* Oleskan pd wajah dgn & pijat dgn gerakan melingkar
* Biarkan selama 15 menit kemudian bilas dgn air dingin

4.) MENGATASI KULIT BERMINYAK

⏩ CARANYA: 
* Buat jus dgn bahan tomat & ketimun
* Oleskan keseluruh wajah secara teratur

5.) MENGHILANGKAN KOMEDO

⏩ CARANYA; 
* Buat masker dgn bahan tomat & Alpukat
* Oleskan pd area yg berkomedo selama 20 - 30 menit.
* Bersihkan dgn air hangat

6.) MENYEMBUHKAN KULIT YG MERADANG

⏩ CARANYA;
* Parut setengah tomat tambahkan 2 sdm yoghurt
* Oleskan pd tubuh yg meradang, seperti wajah, leher, tangan & kaki.
* setelah 20 menit, bilas dgn air bersih.

7.) MENGENCANGKAN KULIT.

⏩ CARANYA: 
* Hancurkan 1 atau 2 buah tomat
* Oleskan pd wajah yg sudah dibersihkan
* Bilas dgn air bersih
* Lakukan Tiap Hari untuk hasil maksimal

8.) MENGATASI MATA LELAH.

⏩ CARANYA;
* Iris tomat
* Tempelkan pd mata beberapa saat
* Lalu cuci bersih dgn air dingin

9.) MENYEMBUHKAN JERAWAT YG MEMBANDEL.

⏩ CARANYA; 

A. Konsumsi tomat secara rutin sebagai asupan Vitamin A & C

B. Cara Lain: 
* Potong tomat menjadi 2 bagian, atau bs dibuat menjadi masker
* Oleskan pd wajah & diamkan selama 1 jam
* Bilas dgn air bersih & gunakan pelembab
* Lalukan secara teratur 

C. Cara Lain ; 
* Rebus tomat ambil & potong potong
* Gosokan tomat pd wajah secara perlahan
* Diamkan selama 10 menit
* Bilas dgn air 
* Lakukan secara teratur selama sebulan 

10.) CAMPURAN BAHAN LULURAN.

⏩ CARANYA;
* Tomat ditumbuk dgn tepung beras yg telah direndam 
* Campurkan kunyit / asam jawa
* Gunakan ramuan ini sebagai luluran pd wajah.

♣ SEMOGA BERMANFAAT ♣

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Apa Yang Patut Kita Tahu Tentang Pisang?


KAU ORANG JGN MAIN2 DENGAN PISANG... INGAT APE..HAHA

KURNIAAN TUHAN KEPADA PISANG

Perhatian:

Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk. Lepas baca anda semua pasti akan pandang tinggi pada buah pisang.

Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi – sukrosa, fruktosa dan glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia. Bukan itu saja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikannya amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

Tekanan:
Merujuk kepada survey terbaru yang dijalankan oleh MIND terhadap pesakit-pesakit tekanan jiwa, kebanyakan daripada mereka kembali pulih selepas makan pisang. Ini kerana pisang mengandungi tryptophan, iaitu sejenis protin yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mud dan secara amnya membuatkan kita berasa gembira.

PMS:
Lupakan pil-pil hospital – makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mood anda.

Anemia:
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tak langsung membantu dalam kes-kes anemia.

Tekanan Darah Tinggi:
Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi – garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.

Kuasa Minda:
Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat, dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap (alert).

Penghadaman:
Gentian tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

Keletihan:
Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pula memperbetulkan sistem hidrasi semula anda.

Panas Jantung:
Pisang mempunyai kesan anti-asid semulajadi dalam badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

Demam Pagi:
Jadikan pisang sebagai snek setiap hari untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.

Gigitan Nyamuk:
Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

Saraf:
Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

Obesiti dan Tekanan Kerja:
Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan karbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil. Makanlah pisang.

Ulser:
Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

Kawalan Suhu:
Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar (cool).

Seasonal Affective Disorder (SAD):
Penyakit ini mer
upakan simptom yang terjadi akibat daripada kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mud kita.

Ketagihan Rokok & Tembakau:
Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.

Stres:
Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.

Strok:
Mengikut kajian dalam buku ‘The New England Journal of Medicine‘, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

Lain-lain Penyakit Kulit:
Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap, dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau pun plaster bedah.

Jadi, pisang memang merupakan ubat semulajadi kepada banyak penyakit. Jika dibandingkan dengan epal, pisang mempunyai 4 kali ganda kandungan protin, 2 kali karbohidrat, 3 kali fosforus, 5 kali vitamin A dan zat besi, dan 2 kali vitamin dan mineral lain. Ia juga kaya dengan potassium dan merupakan salah satu makanan terbaik yang mudah didapati.

Jadi mungkin inilah masa untuk berubah kepada kata yang biasa disebut-sebut, “Sebiji pisang sehari dapat menjauhkan doktor!”

PS: Kesimpulannya, pisanglah adalah penyebab utama kenapa monyet-monyet di hutan selalu sihat dan bahagia setiap masa dan ketika! Satu lagi; ingin kilatkan kasut?? Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus kepada kasut anda, kemudian kilatkan dengan kain kering. Menakjubkan!

We Care And We Share😁

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kongsi!! Resepi Satay Ayam Madura


Resepi Satay Ayam Madura - Salah satu resepi andalan dari Madura adalah satay ayam madura yang sudah terkenal di nusantara. Biasanya penjual satay madura di ciri khas kan menggunakan gerobak satay berbentuk perahu.

Perbezaan bahan dan bumbu antara satay madura dengan satay lain adalah dalam pembuatan sambalnya. Satay madura terbuat dari bahan dasar ayam yang disiram sambal kacang dan hirisan cabai serta bawang merah mentah.
________________________________________________________

Daripada anda beli satay ayam madura untuk acara penting, tak ada salahnya kalau anda dapat membuatnya sendiri di rumah. Kami akan share resepi dan cara bagaimana membuat satay ayam madura yang enak dan sedap.

Bahan Satay Ayam Madura :

►1/2 kg  Daging ayam, ambil dagingnya saja, kulit dan tulangnya boleh dibuat sup. Potong dadu/ kotak-kotak kecil
►20 tusuk satay secukupnya
►Nasi putih / lontong
►1 biji limau nipis, belah jadi 2

Kuah Kacang Satay Ayam Madura :

    3 butir bawang merah
    4 siung bawang putih
    150 gram kacang tanah, goreng
    2 sdm kicap manis (campuran kacang yang dihaluskan)
    2 sdm kicap manis/ secukupnya (pelengkap ketika penyajian)
    2 biji kemiri
    2 sdt gula merah
    150 ml kuah sup
    3 sdm minyak sayur/ goreng
    Garam secukupnya

Sambal Bawang Satay Ayam Madura :

    4 siung bawang putih
    10 biji cabai merah kecil
    Garam secukupnya

Cara Membuat Satay Ayam Madura :

Kuah kacang : campur bawang putih, bawang merah, kacang tanah, garam, dan kemiri, blander separa halus. Panaskan minyak, tumis hingga harum, masukkan kuah sup, masak hingga pekat. Angkat.

Campurkan 2 sdm kuah kacang dengan 2 sdm kicap manis, celupkan satay, bakar hingga separuh masak. Angkat dan gulingkan kembali dalam kuah, bakar hingga masak, angkat.

Sambal bawang: panaskan minyak, tumis bawang putih hingga separuh masak, angkat. Campur bawang putih, cabai merah kecil, dan garam, haluskan.

Sajikan satay ayam madura dengan kuah kacang, kicap manis, bawang merah, sambal bawang, limau nipis, dan nasi putih atau lontong.

Sumber dari page
https://www.facebook.com/gway9?ref=hl

selamat mencuba..terima kasih...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 Petua Menghasilkan Cheese Tart Yang Gebu Dan Sedap

Cheese Tart kini sudah mula menjadi makanan feveret di kalangan rakyat jelata. Keenakkan dan kecomelan Cheese Tart merupakan antara penarik utama menjadikan Cheese Tart laris di pasaran sekarang. Tetapi malangnya kadang kala kecomelan Cheese Tart yang anda beli tidak sesedap yang di sangka dan inilah yang membuatkan anda nekad mahu membuat Cheese Tart sendiri.

4 petua menghasilkan cheese tart yang gebu dan sedap

Tetapi bagaimana untuk membuat Cheese Tart yang sedap dan gebu seperti yang anda idamkan? Ok di sini kami dedahkan 4 petua menghasilkan Cheese Tart yang gebu dan sedap.


1. Tart shell yang sedap mesti di hasilkan dari margerin dan bukan dari mentega. Ada beza antara Tart Shell margerin dengan mentega.

2. Jangan putar krim keju pada suhu bilik, kalau putar juga memang Cheese Tart anda takkan segebu yang anda impikan.

3. Sebaiknya putar krim keju antara 30 hingga 45 minit selepas ia di keluarkan dari peti sejuk. Teknik ini akan membantu krim keju itu menghasilkan Cheese Tart yang gebu.

4. Telur pula mestilah segar dan dari gred terbaik. Jangan kedekut sangat kalau nak buat untuk makan sendiri kan. Seeloknya guna selepas ianya di keluarkan dari peti sejuk.

Semoga 4 petua menghasilkan Cheese Tart yang gebu dan sedap ini dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam merealisasikan impian anda.


TETAPi jika Cheese Tart yang anda buat tak juga gebu dan tak sedap, kami sarankan anda DOWNLOAD Ebook Kuih Cheese Tart Sedap Buat Anda ini.


Anda akan di tunjukkan cara membuat kulit tart, penyediaan filing cream cheese, proses membakar tart dan juga hiasan tart dengan gambar yang detail dan termasuk juga tentang kos kos dan bahan bahan yang anda perlukan di dalam proses penyediaan. Di samping mengandungi resepi membuat 4 jenis tart iaitu Bluberry Cheese Tart, Tart Telur, Tart Coklat dan juga Tart Buah Buahan.


Jangan berlengah lagi, DOWNLOAD Ebook Kuih Cheese Tart Sedap Buat Anda ini 
sekarang juga!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PENGUMUMAN JUALAN HUJUNG TAHUN

●●PENGUMUMAN●●
√JUALAN HUJUNG TAHUN
√HARGA RUNTUH

Khas ditujukan buat customer2 dan sahabat2 muka buku..

Sempena bulan 12 ini juma akan buat harga murah2 utk segala jenis kuih yg juma 

buat..sempena bulan kelahiran juma jd juma nak bagi harga kasih sayang pada semua 

customer dan kwn2 yg dh byk bagi support pd bisnes juma.

★PROMOSI BERLANGSUNG SEPANJANG BULAN 12 (DISEMBER)

★Anda bole membuat tempahan dulu jika berminat..

★Harga merudum jgn lepaskan peluang


●BROWNIES KEDUT RM25

●KEK HOKKAIDO RM25/12PCS


●FRUIT TART RM30 25pcs


●CUTEMINIAPAM RM20 50PCS


●ANEKA KUIH TALAM RM30


***LIKE & SHARE***

Wa 0133334973 juma

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Cream Puff Mak Jemah Yang Gebu Dan Sedap 8/11/2015

Malam Semalam ade creampuff dkt dataran ppr ampang hilir...stok terhad...😊😊
Yg dtg kenduri mlm semalam semua dapat cube creampuff mak jemah..hehehe
terima kasih πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹
 
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Tempahan Untuk Dari My Brother Untuk Majlis Cukur Rambut 8/11/2015

Alhamdulillah siap
Talam suji
Talam serimuka
Talam keladi

Utk majlis akikah dan cukur jambul Muhammad aidil adha😊😊😊
WA 0133334973 utk tempahan dan pertanyaan.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kek cawan hokkaido dan kue gula hangus 29/10/2015

Settle satu lagi kerja
Kek cawan hokkaido dan kue gula hangus
Yg nak order meh pm atau WA 0133334973
Tq semua

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Frozen Cake 29/10/2015

Kek coklat moist 1kg tema let it go a.k.a frozen yg masih xlapuk dihujan xlekang dipanas...anak mak jemah pon suke 2gadis cantik dlm cerita ni..
Tq adik damia nk potong dkt sekolah katenye..mama Saleha Saidi terima kasih byk2 ye😊






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Kuih Talam Pelbagai Jenis


Pakej Combo Niaga
----------------------
4 jenis kuih talam boleh pilih

rm100 = termasuk penghantaran 

Pakej Majlis
--------------
2 Jenis Kuih talam Boleh pilih

Rm 56 = termasuk penghantaran

Pakej Family
--------------
1 jenis Kuih Talam

rm30 sahaja = self pick up

berminat/tempahan hubungi 

p/s: tempahan haruslah dibuat 2 hari sebelum hari penghantaran.penghantaran hanya sekitar Kuala Lumpur Sahaja.terutama sekitar Ampang,Keramat,pandan indah dan sekitarnya.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dafar Percuma

Nak Tahu Rahsia Resepi Cheese Tart Juma?

Rasa malaysia